Studio Dani - verbannen hashtags

Verbannen hashtags op Instagram – Wat betekent dit?

Verbannen hashtags – ever heard of it? Dit zijn hashtags die zijn afgeschermd, waardoor jouw Instagram post niet of nauwelijks zichtbaar is. Het gaat vaak om veelgebruikte of misbruikte hashtags, zoals #love, #eggplant, #valentinesday en #dogsofinstagram. Daarnaast zijn er ook verboden hashtags. Die zijn verboden voor de obvious reasons. Ze zijn beledigend, opruiend of obsceen. De lijst bevat naar schatting ruim 120.000 hashtags en verandert elk jaar. Zeker weten dat je geen verkeerde tag gebruikt? Maak ze dan specifieker.

Toch benieuwd naar de lijst? Google ze eens! Je zult verschillende lijsten vinden met veel overeenkomsten. Toch heeft niemand een volledige up-to-date lijst.

De reden waarom je hashtags gebruikt

Hashtags zorgen ervoor dat je snel content kunt zoeken op Instagram. Een goed gebruik van hashtags leidt tot meer bereik, meer engagement en meer volgers. Belangrijk om mee te nemen in je contentstrategie dus. Als gebruiker kun je zelfs abonneren op hashtags. Als je bijvoorbeeld de hotspots in je stad – @denboschhotspots – in de gaten wilt houden. Dan verschijnen de posts met deze tag gewoon op je tijdlijn.

Verbannen hashtags vermijden

Het allermakkelijkste om verbannen hashtags te vermijden is door geen generieke tags te gebruiken. Bedenk dat veel anderen je waarschijnlijk voorgingen. En er enorm veel posts bestaan met diezelfde hashtag. Het is net zoals een zoekterm in Google typen. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje aan de kust tijdens de lente met je familie? Dan zoek je ook niet alleen op “vakantie”. Specificeren dus.

Sowieso wil je niet de meest gebruikte hashtags voor jouw post gebruiken. Je brandnew post verzuipt tussen duizenden anderen, waardoor je nauwelijks opgemerkt wordt. Sta je er wel tussen? Gefeliciteerd. Voor de komende 3 seconden. Want voor je het weet zijn er wéér duizenden posts gepubliceerd.

Gebruik een tool als Tailwind

Er zijn talloze tools die je helpen bij het vinden van hashtags. Allerlei hashtag generators als Hashtagify en All Hashtag. Vaak krijg je bij deze tools ‘grote’ hashtags. Zelf doe ik altijd mijn eigen hashtagonderzoek in de zoekbalk van Instagram. Ik wil een mix hebben van ‘grote’ en ‘gemiddelde’ hashtags, en niche hashtags. Zoals #entrepreneur, #businesswoman en #dutchbusinesswoman.

Tailwind-Studio-Dani-verbannen-hashtags
Tailwind

Heb je een aantal goede gevonden? Sla ze dan op. Om mijn social media te managen gebruik ik de tool Tailwind. Het fijne van Tailwind is dat je er hashtag-sets kan opslaan. Zo heb ik meerdere groepjes voor verschillende onderwerpen. Daarnaast geeft Tailwind hashtag suggesties en labelt ze op kleur in competitive, best, good en niche. Erg handig.

Tailwind is gratis tot 30 posts. Daarna kies je voor een jaarlijkse of maandelijkse betaling. Je kunt meerdere accounts toevoegen en managen. Gebruik mijn referral link en krijg de eerste maand gratis. Bovendien help je mij ook aan extra tegoed.

Nog meer tips bij het gebruiken van hashtags

Instagram en andere socialmediakanalen zijn een eindeloze wirwar van regeltjes, veranderende algoritmes en interactie. Denk je een complete gids te hebben, dan verandert er weer iets. Hieronder een aantal tips die niet zo snel veranderen:

  • Het maximaal aan hashtags is 30 stuks. Maar gebruik ze niet allemaal. Alle 30 in je post verwerken wordt als irritant ervaren en zorgt voor minder interactie en zichtbaarheid. Houd liever tussen de 7 en 12 stuks aan.
  • Grote plannen met je project of bedrijf? Maak dan een branded hashtag en gebruik die altijd. Net als #widm van Wie is de Mol?
  • Hashtags hebben alleen zin als je ze meteen gebruikt bij je post. Niet als je ze een half uur later nog even toevoegt aan je bericht.
  • Gebruik alleen hashtags relevant voor je post. Instagram ‘leest’ je foto. Heb je een partyfoto op Ibiza? Gebruik dan niet #vangoghmuseum. Insta sees all…
  • Gebruik hashtags in je Instagram stories en “verberg” ze.

Verbannen hashtags zijn nog meer een puntje van de ijsberg als het gaat om social media en het vergroten van je bereik. En dan denk je het eindelijk door te hebben, besluit Instagram om het algoritme te veranderen. Als je die überhaupt al kan kraken.

Meer weten? Lees meer in mijn blogs, op mijn Instagram @studiodani.nl of vraag om een Online Health Check voor jouw eigen social media!

Laatst bewerkt: 19 februari 2021

Regelmatig deel ik kennis, toffe projecten, eigen blogs en artikelen van collega-experts via social media. Connect als je op de hoogte wilt blijven:
www.instagram.com/studiodani.nl/
www.linkedin.com/in/daniellevdberg/