Studio Dani - Blog brainstorm killers

Brainstorm killers in een creatieve sessie – die ook jij maakt

Brainstorm killers komen in elke brainstormsessie voor. Daar wed ik je mijn nieuwe gitaar om. Mensen die zich hier schuldig aan maken blokkeren de brainstorm. Het creatieve proces stagneert en leidt tot een onsuccesvolle sessie. Vooral onervaren creatieve denkers gebruiken (vaak onbewust) brainstorm killers. Maar… geen zorgen. Creatief denken is te leren.

Brainstorm killers: Als kind heb jij geleerd een killer te worden

Creatief denken is te leren, omdat we het ook ooit hebben afgeleerd. De een wat meer dan de andere. Onder andere opvoeding en het gebruik van de linker- en rechterhersenhelft heeft hiermee te maken. Maar ik ga hier even kort door de bocht en er in deze blog niet op in. Wel wil ik het hebben over kids.

Als kind heb je een rijke fantasie. Je tekent, maakt, bouwt dingen die niet kloppen met de werkelijkheid of die zelfs niet eens bestaan. Fantastisch! Want zeg nou eerlijk, wie wilt nou niet een zwevende, blauwe zebra met magische krachten? Al snel wordt er door volwassenen gezegd dat dit helemaal niet kan. Want het bestaat niet. Een zebra heeft zwart en witte strepen. Een zon is geel (is it really?). Gras is groen. En papa kan niet vliegen. Echt niet?! Nee, echt niet.

Aldus volwassenen.

Het creatieve proces wordt langzaam aan banden gelegd en in hokjes gepropt. Realistisch worden we ervan. Hierdoor worden we meteen ook bang. Er wordt een onveilige situatie gecreëerd. We worden als de dood om iets doms te zeggen. Je oppert niet iets wat helemaal niet kan, toch?

Wat als jij die creatieve blokkade bent?

We leren realistisch te denken. We leren wat goed en fout is. En we leren wat wel en niet kan. Die laatste passen we toe tijdens creatieve sessies. Als kind hebben we geleerd wat wel en niet mogelijk is. Soms voorgeschreven door de maatschappij of doordat het wetenschappelijk niet mogelijk is. Kies je reden.

Als je niet getraind bent om open en creatief te denken tijdens een creatieve sessie, dan leg je de brainstormsessie stil of komt de sessie helemaal niet op gang. Zonde. Frustrerend. En erg jammer van de verloren uren.

10 populaire brainstorm killers op een rijtje

Om dit verkomen, is het goed te weten welke brainstorm killers er zijn. Zo kun je er bij jezelf opletten, maar ook anderen erop wijzen.

Studio-Dani-Brainstorm-killers

Voorkom een vruchteloze brainstormsessie

Je weet nu wat de populaire brainstorm killers zijn en wat er gebeurt als die vaak gebruikt worden. Toch blijft brainstormen een moeilijke taak om goed uit te voeren. Brainstorm killers krijg je niet zomaar uit je systeem. Daarnaast zijn er nog veel meer valkuilen die je brainstormsessie kunnen verstoren. Een succesvolle brainstorm begint bij een goede basis:

  • Train creatieve basisvaardigheden
  • Creëer een veilige omgeving
  • Brainstorm met dezelfde groep
  • Stel gevolgen als brainstorm killers worden gebruikt

Brainstormen is een training die je het liefst met dezelfde groep doet. De groep wordt steeds beter bekend met de regels van brainstormen en trainen hun hersenen in creatief denken. Er onstaat een veilige denkomgeving, omdat je elkaar beter kent en vertrouwt.

Meer weten over een succesvolle brainstorm? Lees dan over de 5 creatieve basisvaardigheden die iedereen kan leren. Word een meester in creatieve sessies!


Volg mijn workshop brainstormen

Word beter in brainstormen en volg mijn workshop creatief denken. App, bel of mail mij voor meer informatie.


Wat vind je van mijn blog? Laat hieronder een reactie achter.
Regelmatig deel ik kennis, toffe projecten, eigen blogs en artikelen van collega-experts via social media. Connect als je op de hoogte wilt blijven:
www.instagram.com/studiodani.nl/
www.linkedin.com/in/daniellevdberg/